MrTriangleHeadSoup

за мислещите хора

Китоу Моухиро – Бокурано

Китоу Моухиро
Бокурано
Моухиро Китоу е роден в Нагоя, Япония. Завършва технически институт, но става известен със своите невелистични саги. Успехът му се дължи на уникалния начин, по който създава и представя сюжетите и героите си. Творбите му клонят към трагизма, но въпреки това те винаги са изпълнени с живот и енергия. Концентрира се не само върху злобта, егоистичнотта и уязвимостта у хората, а и над красотата на човешките взаимоотношения. Петте книги от поредицата „Бокурано“ са екранизирани и превърнати в комикси.
Книги ни показват, че всеки един човек има своите мечти, идеали, желания, радости в живота, но и притеснения, проблеми, живее с тъга, гняв, жажда за мъст и справедливост. Помага ни да разберем, че всички хора имат този така сложен, съкровен и крехък вътрешен свят, точно както самите ние. Авторът развива мирогледа на читателя към един необятен свят, изпълнен с различни и комплексни взаимоотношения. Моли ни да не забравяме това и да внимаваме да не нараняваме хората, неразбирайки чувствата им. Друг важен проблем, който изтъква произведението е моралът и чувството на отговорност и дълг у съвремените млади. Разкрива се отношението на писателя към разлагащата се сган в която се превръщат човеците. Тяхната страст да рушат и унищожават всичко по пътя на развитието си е факторът, който може да доведе до края на всичко, точно както великите пророци (Нострадамус, Баба Ванга) са казали.
Сюжетът на романите е фантастичен, но това не му пречи да покаже, съвремените проблеми на нашето време точно и адекватно. Шестнадесет деца намират странник, който ги примамва да играят на игра. Но скоро децата откриват, че тази игра не е толкова невинна, колкото изглежда. Децата трябва да управляват захранващ се с жизнената им сила гигантски робот, който се бие с друг такъв робот. Това е битка на различните паралелни версии на Земята. Загубиш ли, твоята Земя изчезва.
Реалността поставя децата в положение на трудни избори. От тях се иска да жертват живота си за спасението на цялата планета. Те се разкъсват между страха, неизпълнените мечти и дълга. Младежите трябва да се спрвят и със собствените си проблеми на фона на глобалните промени и катаклизми. Авторът представя сложните избори като проверки на духа.
Всяка глава от романите се фокусира върху едно от децата. Разкрива се миналото му – семейство, детство и продължава с мотивацията, въпосите и проблемите. Показват се връзките между отделните герои. Образите са най-различни – от побъркано момче, което не може да приеме факта, че ще умре, през момиче, бременно от учлителя си до момче, което открива майка си малко преди тя да умре. Трагизмът на героите се състои в битката срещу обществеността, разкаянието и въпроса дали Земята заслужава да бъде спасена.
„Бокурано“ учи, че животът далеч не е розов за никого. Дори и хората, които изглеждат жизнерадостни и изпълнени с енергия имат своите проблеми. Показва, че понякога трябва да се правят жертви в имаето на обичаните хора. Произведението идеално представя вътрешния свят на различните типове хора.

Вашият коментар